20 Adımda SEO Uyumlu URL (SEF URL) Oluşturun
URL lerin en iyi organik trafik için optimize edilmesi ve SEO uyumlu URL oluşturmak On Page SEO süreci için kritik öneme sahiptir bu yazıda URL yapınızı en iyi Google sıralamaları için nasıl optimize edebileceğinize dair kritik ipuçları paylaşacağım.
1. URL Nedir?
URL internet ortamındaki bir dosya dizini ya da web sayfasının konumunu bir diğer ifadeyle adresini belirtmek için kullanılır teknik ve web dünyasında çok yaygın kullanılan bir terimdir. URL adresi ya da URL adresleri olarak da karşınıza çıkabilir bunların hepsi aynı anlama gelir.
URL Örnek: https://siteadresim.com/web-sayfasi/ bir web sayfasının adresine karşılık gelen URL dir.
URL adresinin ne demek olduğunu öğrendiğimize göre şimdi bu ifadenin nereden geldiğini öğrenelim.
Tavsiye İçerik > SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
2. URL Neyin Kısaltmasıdır?
URL kısaltmasının açılımı İngilizce “Uniform Resource Locators” olup bu ifadenin Türkçe anlamı “Tek düze kaynak konumlandırıcıları” dır. (Kaynak)
3. SEO Uyumlu URL Nedir?
SEO uyumlu URL sitemizin bağlantı yapılandırmasını olabildiğince Google ve diğer arama motorları ile uyumlu hale getirmek üzere gerçekleştirmemiz gereken bir optimizasyon türüdür.
URL yapımızı optimize ederek SEO uyumlu link yapısı oluşturma sürecine URL optimizasyonu da denmektedir.
URL optimizasyonu ile hedefimiz URL lerimizi SEO uyumlu hale getirerek , SEO uyumlu URL yapısı oluşturmak ve aynı sıralamadan çok daha yüksek organik trafik elde etmektir.
Bir düşünün içerik aynı, sıralama aynı, site içi ya da site dışı bağlantı inşası olmadan basit bir kaç optimizasyon ile daha çok organik trafik çekiyorsunuz, harika değil mi?
Google arama motoru sonuç sayfası üzerinde listelenen sonuçlara dikkatlice bakarsanız standart sonuçlarda 3 bilgi parçası (snippet) görürsünüz.
En üstte ilgili sayfa / kagegorinin URL si yer almaktadır. URL tipik olarak SERP üzerinde yer alan arama sonuçlarında ilk karşılaşılan bilgi parçası olduğundan önemlidir.
Tavsiye İçerik > Site içi Linkleme Nasıl Yapılmalıdır?
4. URL Nasıl Oluşturulur?
URL oluşturmak için aslında özel bir şey yapmanıza gerek yoktur bunu bir kaç örnek senaryo ve dosya türü üzerinden anlatalım.
Örneğin ana hosting dizini olan public_html içerisinde atmış olduğunuz index.html dosyası için URL adresi siteadiniz.com şeklinde olacaktır fakat siteadiniz.com/index.html şeklinde de açılacaktır SEO açısından içerik yinelemesi gibi bir sıkıntı olmaması adına ikinci URL yi birinciye kalıcı olarak yönlendirmenizi öneriyorum.
Eğer ana dizine hakkimizda.html olarak isimlendirilmiş bir HTML dosyası atarsanız bu dosyanın URL adresi de siteadiniz.com/hakkimizda.html olarak açılacaktır.
Tarayıcılar tarafından pek çok dosya uzantısı desteklenmektedir.
Yine örnek URL olarak ; eğer site dizininize ders-notlari.pdf şeklinde bir dosya atarsanız bu dosyanın URL adresi de siteadi.com/ders-notlari.pdf şeklinde olacaktır.
Gördüğünüz gibi temel mantık bu şekilde ve aslında URL oluşturmanın birden çok yolu var sadece temel mantığı anlayabilmeniz önemli.
5. ALT Dizinlerle URL Yapısı Nasıl Oluşturulur?
URL oluşturmak için alt dizin (ya da klasör) lerden yararlanabiliriz. Bunun temel mantığı da şöyledir,
Sizin hosting ana dizininiz public_html içerisine attığınız her html , php vb dosya ana dizinde açılır.
Fakat bu ana dizine bir alt klasör açtığımızı düşünelim bu klasörün adı da urunler olsun dikkat ederseniz özellikle Türkçe karakter ve büyük harf kullanmıyorum çünkü bu konu önemli yazının ilerleyen kısımlarında bunun nedenlerine de geleceğiz.
urunler klasörüne URL adresi olarak siteadim.com/urunler/ ile ulaşabilirim. Bu dosya dizini şu an boş olduğundan bu klasörden devan eden bir URL yapısı olmayacaktır.
Fakat, urunler dizinine, ilk-urun.php adında bu kez PHP formatında bir dosya atarsak bu dosyanın URL adresi; siteadim.com/urunler/ilk-urun.php olacaktır.
Ek bilgi, URL lerin sonlarında yer alan html, php, asp gibi tanımlayıcı dosya uzantıları SEO açısından gerekli olmadığı gibi zararlı da değildir fakat SEO uyumlu link yapısında bu tür uzantıların bulunmaması önerilmektedir.
Bu dosya uzantılarının kaldırılması htaccess adı verilen bir dosya üzerindeki düzenlemeler ile gerçekleştirilmektedir.
Tavsiye İçerik > Resimler için SEO Rehberi
6. SEO Uyumlu URL Yapısı Neden Gereklidir?
URL yukarıdaki görselde de görebileceğiniz üzere ziyaret edilecek sayfanın adresidir. İnsanlar ziyaret edecekleri sayfanın adresini önden gördüklerinde bağlantıyı daha güvenilir ve tıklanabilir bulurlar.
Eğer URL ‘nin arama sonuçlarında gösterimi gerçekten tıklama oranlarını artırmasaydı ve gerekli olmasaydı emin olun Google, SERP üzerinde URL leri göstermeyi düşünmezdi.
Sonuç olarak URL lerin arama sonuçlarında yer alması kesinlikle Google kullanıcıları açısından pozitif kullanıcı deneyimi sağlamaktadır.
Fakat, URL konusu bu kadar basit değil en iyi tıklama oranı ve sıralama için gereken bir dizi iyileştirme söz konusu bunları tek tek sizlere anlatacağım.
7. SEO Uyumlu URL Harika Bir Alan Adı ile Başlar
Alan adınız tüm sayfalarınızın URL yapısında kök olan kısımdır ve kesinlikle önemlidir.
Eğer alan adınız kötü ise, hatalı kurgulanmış ya da projenizle örtüşmüyorsa alan adına bağlı olan tüm URL ler bundan etkilenir.
Harika bir alan adı mutlaka şu özelliklere sahip olmalıdır,
- Kısa ve akılda kalıcı olma
- Orjinal olma (Farklı alan adlarına benzememeli)
- Sektöre uygun olma
Özellikle e-ticaret projeleri için com ya da com.tr uzantısını öneririm bu uzantılara sahip alan adlarında dönüşümlerin daha yüksek olduğu ve bunun da marka algısından kaynaklandığını unutmamak gerek.
Bunun dışında domain uzantısının SEO için hiç bir önemi yok. Yeter ki alan adınız işinizi en iyi şekilde yansıtan marka potansiyeli olan güzel bir isimden oluşsun.
8. SEO için En İyi URL (Link) Yapısı Nedir?
SEO da içeriklerimizden en iyi verimi almak için URL lerimizde SEF link yapısı kullanmak ve arama motorlarının sayfanın konusunu anlamasına yardımcı olabilmek çok büyük öneme sahiptir.
9. SEF URL (SEF Link Yapısı) Nedir?
SEF URL, “search engine friendly” yani arama motoru dostu URL anlamına gelir ve bu sitede olduğu gibi insanların okuyabileceği anlamlı sözcüklerden oluşan esasen arama motorundan ziyade kullanıcı dostu olan URL yapısı demektir.
Kullanıcı Dostu URL yapısında,
- Sorgu parametreleri bulunmaz
- Query stringler olmaz
- Soru işaretleri , eşittir, alt tre, diyez vb semboller olmaz
- Sırf rakamlar olmaz
- Türkçe karakterler olmaz
- Büyük harfler olmaz
10. WordPress SEF Link Oluşturma (Kalıcı Bağlantı Ayarları)
WordPress altyapısı kullanan sitelerde kalıcı bağlantıları ayarlamak çok kolaydır bunun için Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolu takip edilmelidir.
Yazı ismi çoğu kez yeterlidir eğer kategori temelli bir URL yapısı istiyorsanız özel yapı kısmına /%category%/%postname%/ şeklinde yapıştırıp kaydedebilirsiniz.
Farklı değişken türlerine göre URL yapısı oluşturabilirsiniz yalnız şunu unutmayın, URL yapısını içerikleriniz indeks aldıktan sonra değiştirmek 404 hatalarının oluşmasına neden olur ve SEO da sorun yaşamamak için önerilmez (sıkıntılı bir süreç) bu yüzden gerekmedikçe URL yapısı ile oynamamak gerek.
11. URL Adresinde Anahtar Kelimenize Mutlaka Yer Verin
Öncelikle URL lerimiz hem insanların hem arama motorlarının okuyup anlayabileceği şekilde olmalı buna tanımlayıcı URL yapısı diyoruz.
Tanımlayıcı URL okunduğunda net bir şekilde ziyaret edilecek sayfa hakkında bilgi verir.
Örneğin: siteadi.com/kadin-ayakkabi/kadin-yuruyus-ayakkabisi/nike-yuruyus-ayakkabisi/
Yukarıdaki örnek bir e-ticaret sitesi için değerlendirildiğinde her bir dizin hem tanımlayıcı hem de anahtar kelimeler bakımından zengin.
Özellikle alan adına en yakın dizinin mutlaka birincil anahtar kelimeniz olmasına özen gösterin.
Birincil anahtar kelime (primary keyword) içeriğinizin konusunu en iyi yansıtan ve o içerikte asıl trafik almayı hedeflediğiniz anahtar kelimedir.
Kullanıcılar Google ‘da arama yaparken gerçekleştirdikleri sorgu (anahtar kelime) ile en alakalı sonucu görmek ister.
URL de hedef anahtar kelimenin yer alması ziyaret edilecek sayfanın arama sorgusu ile eşleştiğini gösterir ve insanlar güvenle bu bağlantıya tıklar.
12. URL Adresleriniz Olabildiğince Kısa Olmalı
SEO uyumlu URL yapısı oluşturmada en önemli kurallardan biri SEF link yapısının olabildiğince kısa olmasıdır.
Google şuradaki kaynakta URL lerin kısa ve okunabilir olmasını pozitif kullanıcı deneyimi açısından ısrarla önermektedir.
Uzun URL ler tıpkı SEO başlığı ve meta açıklamalarında olduğu gibi belli bir uzunluktan sonra kırpılmaktadır.
Kırpılma durumunda hem URL çirkin görünecek hem de okunabilir anlamlı kısmı URL nin sonunda kalacaktır ki bu haliyle URL SERP üzerinde tıklama oranlarını olumsuz yönde etkileyecektir.
13. URL Adresinde Hiyerarşik Derinliğe Dikkat Edin
Hiyerarşik ilişki bir URL yapısında kök domaine yakınlık ya da uzaklık ile orantılı olarak değerlendirilir.
Buna göre kök domaine yakın olan dosya dizini SEO açısından en önemli dizindir ve en sondaki dizin hiyerarşik önemi daha az olan dizindir.
Örnek URL: kokdizin.com/dizin1/dizin2/dizin3/
Yukarıdaki örnekte dizin1 hiyerarşik olarak en önemli dizinimiz olurken, dizin3 hiyerarşik olarak en az öneme sahip dizindir.
Dolayısıyla olaya SEO açısından bakacak olursak eğer bu şekilde alt alta kategori olarak açılan bir dizin yapımız varsa en önemli anahtar kelimemiz kök dizine en yakın olan dizin adı olmalıdır.
Bunu özellikle şunun için söylüyorum,
Bir e-ticaret sitesinde kategori tabanlı bir URL yapısı kullanmak neredeyse kaçınılmazdır ve kategoriler zaten önemli anahtar kelimelere karşılık geldiği için bu yapılandırma harika olur.
Fakat bir blog ya da içerik sitesi için veya indeks sayısı az olan kurumsal site için kategori temelli bir URL yapısına gerçekten gerek var mı?
Çoğu zaman gerek yok.. (lütfen gereksiz yere URL lerinizi uzatmayın)
Ve gereksiz yere kategori temelli URL kullanımı, URL nin gereksiz uzamasına, hedef anahtar kelimenizin URL içindeki pozisyonunun kök dizinden uzaklaşarak ağırlığını kaybetmesine neden olur.
14. URL Yapısında Sözcükleri Ayırmak için Tire Kullanın
URL ‘nin okunaklı ve anlamlı olması gerektiğini bir kaç kez vurguladım.
Anlamlı ve okunaklı URL yapısı için özellikle sözcükleri bitişik yazmaktan kaçınmak gerekiyor.
Bu amaçla sözcükleri tire işaretiyle yani “-” ile ayırabiliriz.
Örnek URL:
siteadiniz.com/anahtarkelime/
yerine
siteadiniz.com/anahtar-kelime/
şeklinde olmalıdır.
URL de sözcükleri ayırmak için asla alt tire kullanmayın, alt tire kullanılan URL leri Google ilk sayfada göremezsiniz (gören varsa yorum kısmında yazsın bu kısmı düzelteyim)
15. URL Sonu Ayırma İşareti Kullanımına Dikkat
Dizin sonlarında ayırma işareti ya da diğer adıyla eğik çizgi kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var.
URL lerinizin sonunda / varsa,
yani örneğin URL niz
siteadim.com/hedef-anahtar-kelime/
şeklinde en sonunda / ile bitiyorsa bu URL ile sonunda / işareti olmayan
siteadim.com/hedef-anahtar-kelime
yukarıdaki URL tamamen farklı URL lerdir ve Google bunları farklı URL yapıları olarak görür.
Bazı sistemlerde tamamen hatalı olarak bu iki URL yapısı aynı sayfa içeriğini görstermektedir bu durum site genelinde kopya içerik problemine neden olur lütfen bu iki URL yapısından hangisinin sitenizde aktif olarak kullanıldığını tespit edin diğer URL yapısı ya aktif olana yönlendirmeli ya da 404 hatası vermelidir.
16. Statik URL Adresi Yapılandırması Kullanın
Statik URL yapısı sabittir, değişmez.
WordPress permalink ayarlarında Perma = permanent (kalıcı) ve link (URL) anlamında olup Türkçe ‘ye kalıcı yani statik / durağan bağlantılar olarak çeviririz.
Bir de dinamik URL yapıları vardır bunlar genelde bir sorgu ya da etkileşime bağlı olarak üretilen URL lerdir.
Örnek URL: siteadi.com/sayfa.php?id=12
Yukarıda PHP ile kodlanmış bir sayfa şablonu üzerinden id değeri 12 olan sayfa içeriği döndürülecek ve bu URL altında basılacaktır.
Özellikle özel kodlama ile oluşturulan site altyapıları bu tür bağlantılar üretmektedir, yazılımcının SEO konusunda bilgi ve tecrübesi olmaması ne yazık ki bu tür problemlere neden olabiliyor eğer site altyapınız bir yazılım firması tarafından özel olarak kodlanmışsa URL yapınızın dinamik olup olmadığını kontrol edin ve gerekli düzeltmenin yapılmasını talep edin.
Google bu URL leri hiç sevmez ama indeksler yalnız indeks alması biliyorsunuz iyi bir sıralama alacağınız anlamına gelmiyor.
Diğer yandan bu tür URL leri kullanıcılar da sevmez (zaten Google ‘da bu yüzden sevmiyor.)
Dinamik URL site içindeki aramalar sonucunda otomatik olarak da oluşabiliyor özellikle dev e-ticaret sitelerinde bu tür URL yapıları ile çok sık karşılaşıyoruz.
Her defasında farklı bir sorgu gerçekleşebileceğinden bu tür sitelerde arama sonucu oluşan dinamik URL leri statik hale getirmek mümkün değildir bunlar için yapabileceğiniz bir şey yok fakat dinamik de olsa elden geldiğince okunabilir ve anlamlı olmasını sağlamakta fayda var.
17. URL de Büyük Harf Kullanımından Kaçının
Büyük harf kullanımı arama motoru algoritmaları URL leri işlerken karışıklığa neden olduğu için Google tarafından önerilmemektedir.
Örneğin,
siteadi.com/Anahtar-Kelime/
ile
siteadi.com/anahtar-kelime/
temelde aynı değildir (siz aksini düşünseniz bile) işin ilginç tarafı bazı site altyapılarında URL de hem büyük harf hem küçük harf içeren URL yapıları ayrı ayrı aynı sayfa içeriği ile birlikte açılabilmektedir (yinelenen içerik sorununa neden olur)
Büyük harf kullanımı bazı karakterlerin karışmasına da neden olabiliyor..
Örneğin L harfinin küçüğü olan l ile ı harfinin büyüğü olan I karışabiliyor.
URL de büyük harf kullanımı teknik problemler dışında kullanıcı deneyimi açısından da sorunlu bir konu..
Dikkat ederseniz hiç bir domainde büyük harf bulunmaz buna karşın domainin ardından gelen URL içinde büyük harfler uyumsuz ve biçimsiz bir görünüme neden olur.
18. URL Adresinde Subdomain mi Yoksa Subfolder mı?
SEO da en çok karşılaştığım sorulardan biri: Hocam subdomain m kullanalım yoksa subfolder mı kullanalım?
Bu soruyu çok net bir şekilde yanıtlamadan önce bu ikisinin ne olduğunu bir defa not edelim.
Subdomain (Alt Alan Adı)
- ornek.siteadi.com
Subfolder (Alt Dizin)
- siteadi.com/ornek/
Tipik olarak bir subdomain, birincil alan adının altında tıpkı ayrı bir web sitesi gibi değerlendirilmesi gereken özel bir yapıdır ve ana siteden görev ve fonksiyon olarak ayrılmaktadır.
Bir alt alan adına neden ihtiyaç duyarız önce bunu anlamak gerek..
Örneğin ana siteniz bir blog , belli bir alanda kaliteli içerikler üretiyorsunuz ve belli bir okuyucu / hayran kitleniz de var.
Örnek 1 – blogum.com
Bir alt alan adına online mağaza açarak fanlarınıza baskılı kupa, tişört, vb özelleştirilmiş ürünler satabilirsiniz.
Örnek 2 – magaza.blogum.com
Yukarıdaki örneklendirme bir alt alan adına neden ihtiyaç duyabileceğinizi net bir şekilde ortaya koymaktadır, ana siteden farklı bir amaç / görev için ayrılan bir alt proje..
Geçmişte her bir içerik için özel scriptler kullanarak alt alan adı oluşturan bazı siteler görüyorduk bu şekildeki kullanım yanlıştır, Google bu kullanımı yanıltıcı ve gereksiz bulmaktadır.
Aynı konunun bir parçası olan içerikler / sayfalar / kategoriler aynı site üzerinde yer almalıdır.
19. URL Değiştiğinde 301 Yönlendirmesi Kullanın
URL yapısını değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Böyle bir durumda eski URL leriniz artık çalışmayacaktır. Halbuki Google arama sonuçlarında eski URL leriniz indekslenmiş olduğundan kullanıcılar bu bağlantılara tıkladığında 404 hatası veren boş sayfalarla karşılaşacaktır.
404 sayfası ile karşılanan bir ziyaretçi sayfayı hemen terk eder ve iyi sıralama aldığınız pek çok içerikte ciddi trafik kaybı yaşarsınız.
İlaveten, eski URL lere çok değerli site dışı bağlantılar geliyor olabilir URL yapısının değişmesi bu bağlantıların da kaybolması anlamına geleceğinden bu da SEO adına büyük bir kayıp olacaktır.
Bu sıkıntılı durumun çözümü 301 kalıcı yönlendirmesidir. 301 yönlendirmesi ile eski URL leri yeni URL lere kalıcı olarak yönlendirdiğinizde eski bağlantılar tıklandığında bunlar yeni URL lere otomatik olarak yönlenerek açılacaktır.
Eğer URL yapısının değişiminde sabit bir pattern varsa .htaccess üzerinde bir kaç satırlık kod ile 301 yönlendirme kuralı oluşturulabilir.
URL yapısı değişimi tüm site çapında değil ve belli bir kuralı yoksa manuel olarak WordPress SEO eklentilerinden yararlanarak bu yönlendirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Konuyla ilgili Google tarafından paylaşılan dökümana buradan ulaşabilirsiniz.
20. Mutlaka Bir Favicon (Simge) Yükleyin
Favicon sitenizi temsil eden çok küçük bir simgedir. WordPress altyapılı sitelerde genelde tema özelleştirme site kimliği kısmından yüklenir.
Favicon manuel olarak HTML kaynak kodu üzerinden <link> elementi kullanılarak eklenebilir.
Eğer site altyapınız bir CMS ise (içerik yönetim sistemi) bu durumda header.php veya benzer işlevi gören dosya üzerinden aşağıdaki kodu <head> … </head> kodları arasına tercihen <title> tagından sonra eklemenizi öneririm.
href değerine karşılık gelen dosya adresinde sizin favicon dosyanızın yolu gelecek şekilde yapılandırılmalıdır.
Aşağıdaki örnek kodda ico formatı kullanılmış olsa da png, svg ya da gif formatları da hemen hemen tüm majör tarayıcılarda desteklenmektedir. (detaylar burada)
<link rel=”icon” type=”image/x-icon” href=”/resimler/favicon.ico”>
Favicon URL ‘nin hemen solunda şimdilik sadece mobil arama sonuçlarında görünmektedir ama zaten mobil aramalar tüm aramaların %90 ına yaklaştığı için masaüstü aramalarda olup olmamasının pek bir anlamı yok.
Arama sonuçlarında URL nin hemen solunda yer alan bu küçük simge tıklama oranları üzerinde gerçekten etkilidir
Boş bırakmayın mutlaka sitenizi en iyi şekilde temsil eden ve logonuzu içeren ya da tamamlayan bir simge yükleyerek marka algınızı güçlendirin.
Sevgili dostlarım bir içeriğin daha sonuna geldik sizlerden aldığımız güçle devam ediyoruz. Lütfen değerli sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşın tüm sorularınıza tek tek dönüş yapıyorum.
Sevgiyle kalın 😉