17 Adımda Title (SEO Başlığı / Başlık Etiketi) Optimizasyonu
Arama motoru optimizasyonu sürecine bir bütün olarak bakıldığında SEO başlığının diğer tüm optimizasyon kalemleri arasında önem ve katkı bakımından çok büyük bir ağırlığa sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Bu içerikte SEO başlığını en iyi şekilde nasıl optimize ederiz ve en iyi verimi almak için nasıl yapılandırmalıyız sorularına nokta atışı cevaplar bulacaksınız.
Tavsiye İçerik > SEO Nedir, Nasıl Yapılır?
1. SEO Başlığı Nedir?
SEO başlığı aslında HTML title elementidir. Title elementi bir HTML sayfasının başlığını belirtmek için kullanılır ve <title>SEO Başlığı </title> biçimindedir.
Title etiketi içerikte görünmez, tarayıcı sekmesinde ve Google arama motoru sonuç sayfasında görünür.
Tarayıcı sekmesinde aşağıda olduğu gibi fare ile sekme üzerine geldiğinizde Title etiketinin tamamı bir tooltip olarak belirmektedir.
Title etiketleri ayrıca Google arama motoru sonuç sayfası yani SERP üzerinde de aşağıdaki gibi dikkat çekici şekilde yer alır.
Yukarıda iki görselde de net bir şekilde görebileceğiniz gibi esasen Title etiketini içerik üzerinde görmemiz mümkün değildir, tarayıcı sekmesi üzerinde elbette görebilirsiniz ama bunun için de özel olarak mouse ile tarayıcı sekmesi üzerine doğru gitmeniz gerek.
SEO başlığının asıl önemi SERP üzerinde yer almasından kaynaklanıyor.. Esasen Title yerine genellikle SEO başlığı olarak adlandırılmasının temel nedeni de bu.
SERP üzerinde listelenen sonuçlar arasında dikkat çeken, ikna edici ve ilgili bir Title etiketi elbette çok daha iyi bir sıralama alacaktır.
Şimdi maddeler halinde bu önemli optimizasyon parametresini en iyi sıralamalar için nasıl iyileştirebileceğinizi anlatmak istiyorum.
Tavsiye İçerik > SEO Başlığı (Meta Title) Nedir?
2. SEO Başlığında Mutlaka Anahtar Kelimeniz Yer Alsın
Google bir web sayfasının konusunu anlamak için Title etiketinden yararlanmaktadır. Bu yüzden burada anahtar kelimenize yer vermek kritik öneme sahiptir.
Title etiketinde birincil anahtar kelimenize en fazla 1 kez yer vermelisiniz daha fazlası anahtar kelime doldurma ve aşırı optimizasyona gireceğinden kaş yapayım derken göz çıkarmanıza neden olabilir.
Belki birincil anahtar kelimenize ek olarak açıklayıcı / tamamlayıcı nitelikte bir başka anahtar kelimeye yer verebilirsiniz.
Örnek: SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) .. gibi.
Eğer WordPress kullanıcısıysanız Title etiketinizi Yoast, RankMath gibi eklentiler üzerinden aşağıdaki gibi düzenleyebiliyorsunuz.
3. Anahtar Kelimeniz Sola Yakın Olsun
Google algoritması, Title etiketinde sola yakın olan sözcüklerin daha fazla ağırlığa sahip olduğunu değerlendirmektedir.
Önemli sözcükleri başlıkta sola yaklaştırmak ve en önemli anahtar kelimenizi en başa yerleştirmek etkili bir Title etiketi optimizasyonu için kritik öneme sahiptir.
Tavsiye içerik > Tıklama Oranı (CTR) Nedir?
4. Sözcükler Büyük Harfle Başlamalı
Dikkat ederseniz yukarıdaki görselde başlıklarda her sözcük büyük harfle başlıyor.
Bunun bir nedeni var. Büyük harfle başlayan sözcükler Google SERP üzerinde daha çok dikkat çekiyor ve daha yüksek oranda tıklama alıyor.
Aksine, küçük harfle başlayan sözcüklerden oluşan başlık da çok daha düşük oranda tıklanıyor. genelde küçük harfle başlayan sözcüklerden oluşan başlıkları ilk sayfada pek göremezsiniz.
5. Marka Adını Başlığa Dahil Edin
İnsanlar markalara güvenir ve marka sonuçlara tıklamayı sever.
Google ‘da özellikle ticari anahtar kelimelerde ilk sayfanın marka sonuçlarla dolu olması tesadüf değil.
İnsanlar markaların sonuçlarına daha yüksek oranda tıkladığı için Google bu sonuçlara öncelik veriyor.
Eğer sitenizin sektörünüzde bir marka olduğunu ya da bu yolda hızla ilerlediğini düşünüyorsanız aşağıdaki gibi mutlaka marka adınızı başlığa dahil edin. Böylece hem daha yüksek oranda tıklama alırsınız hem de markanızın online görünürlüğünü artırmış olursunuz.
6. Duyguları Harekete Geçiren Sözcükler Kullanın
Güçlü bir SEO başlığı yazmak ilk bakışta zor gibi görünebilir fakat emin olun bunun için kendinizi biraz olsun zorlamaya fazlasıyla değer.
İkna edici, güçlü bir başlık arama sonuçlarında yüksek bir tıklanma oranı demektir, bu arada tıklama oranından söz etmişken, buraya tıklayarak tıklama oranı optimizasyonu içeriğimizi mutlaka okuyun muhteşem ipuçları var.
Tıklama oranının artması ne demek peki? Sıralamanız aynı kalsa bile çok daha fazla organik trafik almak demek..
Tabi ki tıklama oranınız arttıkça sıralamanız da artacaktır bunu da not etmiş olalım.
Peki duyguları harekete geçiren sözcükler nelerdir ve bunları başlıkta nasıl kullanabilirsiniz? Örnekleri inceleyin, duyguları harekete geçiren sözcükleri bold ile vurgulayacağım.
- Saç Dökülmesini 24 Saatte Durduran Mucize Kür
- Su Geçirmeyen Dayanıklı Kamp Çadırı (Nefes Alan Özel Kumaş)
- Klasik Erkek Ayakkabı – %50 Dev İndirim Fırsatı
- Domatesin Kansere Karşı Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 9 Faydası
- Garantili Lavabo Tıkanıklığı Açma (15 Dakikada Çözüm)
Bu örnek başlıklarda yer verdiğim ifadeler SERP üzerinde kullanıcıları ziyaretçiye dönüştürmek için ikna edebilecek kadar güçlü duygusal mesajlar içeriyor.
Saç dökülmesi sorunu yaşayan biri mucizevi bir formül arayışındadır ve bu sorunun çok hızlı bir şekilde çözülmesi için yanıp yakılıyordur. “24 Saatte Durduran Mucize” tam da bu türden bir kullanıcının duygularına hitap eden ve gel bana tıkla diyen bir ifade.
Kamp çadırlarının en büyük problemleri su geçirmek, dayanıklı olmamak ve nefes almamak. Çadır satın almak isteyenlerin bir çoğu daha önce bir çadır satın almış ve muhtemelen bu üç şikayet nedeniyle daha kaliteli bir çadır arayışındadır dolayısıyla bu üç probleme çözüm olan bir başlık çok dikkat çekecek ve muhtemelen daha yüksek oranda tıklanacaktır.
Ticari niyet söz konusu olduğunda İndirim oldukça güçlü bir sözcüktür ve kendini tıklatmayı başarır. Eğer ürün ve kategori sayfaları çok az tıklanan bir e-ticaret siteniz varsa İndirim sözcüğünü başlıklarınıza mutlaka dahil edin.
Burada bir hatırlatma yapmam gerek..
Başlıkta indirim diyorsunuz ve insanlar tıklayıp sayfanıza geliyor fakat gerçekte bir indirim göremiyorlar..
Bilmem söylememe gerek var mı ama bu durum çok büyük sıkıntı olur..
Sayfadan hemen çıkma oranları tavana çıkar ve sıralama cezası alırsınız o yüzden eğer SEO başlığında bir konuda söz veriyorsanız sayfanızda bunun bir karşılığı olduğundan emin olun.
7. Güncelliğe Dair Net Mesajlar Verin
Google kullanıcıları geçerliliğini yitirmiş eski bilgilerin olduğu sayfalarda boşa vakit geçirmek istemez.
Eğer içerik güncel değilse kullanıcılar bunu çok hızlı bir şekilde değerlendirir ve arama sonuçlarına geri dönüş yapar.
Bu elbette istediğimiz bir şey değil bu yüzden içeriklerimizi her zaman elden geçirmeli, örneğin 10 sene öncesinin saçma sapan Black HAT SEO teknikleri bugün işe yarıyormuş gibi ballandıra ballandıra anlatan yazılarımızı editlemeliyiz. / böyle bir yazım hiç olmadı arkadaşlar, Black HAT ile işimiz hiç olmadı, olmaz 😀 /
E-ticaret siteleri özelinde ise ürünlerin yeni sezon olması, ürünün mevsimlere ve senelere göre daha taze / yenisinin revaçta olması bir tercih sebebidir yani illa içerik taze olacak diye bir şey yok üründe de tazelik / yenilik ya da yeni modeller kimi zaman tercih sebebidir.
İçeriğimiz güncel, harika bilgiler içeriyor.. iyi güzel.. ama SERP üzerinde benzer durumda dünya kadar içerik var….
Bu durumda ekstra bir şeyler yaparak dikkat çekmek, rakiplerden ayrışmak lazım..
Kendinize şunu mutlaka sorun, neden kullanıcılar özellikle sizin sayfanıza tıklasın? İlaveten, sayfanızın güncel ve yeni bilgiler içerdiğini nasıl anlayabilecekler?
Çok basit.. örnekleri inceleyin.
- A’dan Z’ye 2022 Site içi SEO Rehberi
- 2022 ‘nin En Çok Aranan Kız Bebek İsimleri
- 2022 Güncel SEO Trendleri (Eksiksiz Liste)
- Bugünün Canlı Altın Fiyatları (2022)
- Hiç Bir Yerde Bulamayacağınız Yeni SEO Teknikleri
- Organik Kestane Balı (Yeni Sezon)
- Taze Organik Çilek Reçeli (Ev Yapımı & 2022 Mahsulü)
Yukarıdaki başlık örnekleri sadece bir çırpıda aklıma gelenler.. Başlık yazma konusunda becerikliyimdir bu konuda tevazu yapacak değilim 🙂
Burada esas olan, öncelikle gerçekten başlıkta sözünü ettiğiniz gibi güncel, taze ve yeni bir içeriğe / ürüne sahip olmak sonra bunu başlıkta belirtmek..
Gerisi zaten kendiliğinden gelir.
8. İçeriğin Liste Formatında Olduğunu Fısıldayın
Liste formatındaki içerikler okuyucuların daha çok ilgisini çekiyor bunun temel nedeni klasik ve tekdüze içerikleri sindirmenin, okumanın ve takip etmenin güçlüğü..
Sıradan bir içerik yerine alt başlıklara bölerek maddeler halinde oluşturulan içeriklere liste formatlı içerik diyoruz.
Bu tür içerikler seviliyor, daha çok sosyal paylaşım ve backlink alıyor. Ayrıca liste formatlı içeriklerin yer aldığı sayfalarda bekleme süresi çok daha uzun..
Bu veriler bize liste formatındaki içeriklerin (bu yazı liste formatlı bir içerik örneğidir) standart içeriklere göre muhtemelen Google ‘da daha iyi sıralama alacağını da gösteriyor.
Liste formatında bir içerik için olası SEO başlığı önerileri şu şekilde,
- Maydanozun Hiç Duymadığınız 13 Faydası
- Zamanı Verimli Kullanmak için 7 Pratik İpucu
- Erkeklerin Kadınlardan Daha Duygusal Olduğununun 11 Kanıtı
Örnekler çoğaltılabilir yalnız dikkat edin, başlıkta içeriğin liste formatında olduğunu ifade ediyorsanız içeriğiniz kesinlikle liste formatlı olmalı.
Erkeklerin Kadınlardan Daha Duygusal Olduğunun 11 Kanıtı şeklinde bir SEO başlığı oluşturduysanız içerikte bu 11 kanıtı tek tek alt başlıklar haline sıralamanız lazım yoksa Google kullanıcılarını yanıltmış olursunuz, aman dikkat!
9. Başlıklarda Parantez Kullanarak Dikkat Çekin
İnsanlar her zaman farklı olanı tercih etme eğilimi gösterir.
Sıkıcı ve tek düze başlıklar rakip sonuçlar arasında kaybolmanıza yardımcı olur. Oysa dikkat çekmeniz ve farklı bir yönünüzü ortaya koyarak öne çıkmanız gerek.
Bunu başarabilmenin pek çok yolundan sadece biri SEO başlığında parantez kullanmaktır. Bu arada köşeli parantez de olabilir, mutlaka standart parantez kullanmak zorunda değiliz.
Örnek başlıklar;
- SEO Başlığı Optimizasyonu (Organik Tıklama Oranlarınızı Katlayın)
- 9 Günde Belinizi İnceltin [Günde Sadece 15 Dakika Ayırarak]
- 32 Saatte İleri Düzey PHP Öğren (Tamamen Ücretsiz Uygulamalı Eğitim)
- Dikkat Çekici SEO Başlığı [Title Etiketi] Nasıl Yazılır?
10. Başlıkta Hız ve Çabukluktan Söz Edin
Bilgi çağında yaşadığımız bu günlerde insanlar için 1 dakika bile çok değerli.
Google kullanıcıları için de durum pek farklı sayılmaz. Çoğu arama motoru kullanıcısı tipik bir probleme yönelik hızlı bir çözüm arayışındadır.
Bu yüzden başlıkta hızlı ve pratik bir çözümü ifade eden sözcüklere yer vermek tıklama şansını belirgin bir şekilde artıracaktır.
Örnek başlıklar (bold ile vurgulanan sözcüklere dikkat!)
- 5 Dakikada Garantili Su Kaçağı Tespiti (Özel Cihaz ile)
- Hakiki Trabzon Pidesi (30 Dakikada Kapınızda) – Pideci Muammer Usta
- Organik Çiçek Balı (İstanbul içi Stoktan Aynı Gün Teslim)
- Elektrik Arızalarına Jet Hızında Çözüm – Güner Elektrik
- İnatçı Lekelere Evde Pratik & Hızlı Çözüm Önerileri
11. İçerik Derinliği Konusunda İpucu Verin
Konuları derinlemesine ele alan kapsamlı içerikler daha çok tıklama alır çünkü insanlar bir konuya ilgi duyduklarında o konuyla ilgili her şeyi öğrenme eğilimi gösterirler.
Bu yüzden rehber niteliğindeki derin ve kapsamlı içeriklere işaret eden başlıkların tıklanma oranı çok daha yüksektir.
Örnek başlıkları inceleyin,
- Site Dışı SEO (En Kapsamlı Off Page SEO Rehberi)
- Google Sıralama Faktörleri (75 Maddelik Eksiksiz Liste)
- Herkes için Detaylı Arıcılık Rehberi
- Evden Ek İş Fırsatları (34 Maddelik Eksiksiz Full Liste)
- A’dan Z’ye Osmanlı Şehzadelerinin Eğitim Hayatı
12. Kırpık SEO Başlıklarından Kaçının
Uzun başlıklar Google tarafından kırpılabiliyor. Bu konuda Google bazı geliştirmeler yapsa da şimdilik mobilde başlıkların 57 karakter ile sınırlandırıldığını ve fazlasının kırpılarak yerine (…) üç nokta getirilebileceğini unutmayın.
Peki başlıkların kırpılması neden bir problem?
Çünkü tıklama oranı düşüyor, başlığın bir bölümü hiç bir şekilde görünmüyor ve cazibesini yitirebiliyor.
Bu yüzden SEO başlığımızın kırpılmasını olabildiğince engellemek istiyoruz.
RankMath gibi WordPress SEO eklentilerinde başlığınızı 60 karaktere kadar uzatabileceğinizi düşünebilirsiniz gerçekte karakter sayısı yerine piksel cinsinden genişlik önemlidir.
Mobilde 600 pikselden daha geniş bir alan kaplayan başlıklar için çoğu durumda kırpma işleminin gerçekleştiğini söylemek mümkün.
Fakat 580 px civarında da kırpma işlemi gerçekleştiği görüldüğü için güvenli üst limit 57 karakter / 580 px başlık genişliği olarak düşünülebilir.
WordPress kullanıyorsanız RankMath ya da Yoast SEO eklentilerinde SERP preview özelliği mevcut yine de farklı bir araç ile SERP üzerinde SEO başlığı ve meta açıklamanızın nasıl göründüğünü merak ederseniz Mangools SERP Simulator tamamen ücretsiz harika bir araç.
13. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Dahil Edin
Bir SEO kampanyasına başladığında tipik olarak herkesin ilk yaptığı birincil anahtar kelimeyi hedeflemek oluyor.
Aslında bunda yanlış bir şey yok fakat yeni bir site ve yeni bir içerik için hacimli ve rekabeti yüksek bir anahtar kelimede iyi bir sıralama almak için biraz zaman gerekebilir.
Oysa uzun kuyruklu anahtar kelimelerde hızla iyi bir konuma gelebilir ve içeriklerinize organik trafik çekmeye başlayabilirsiniz.
SEO başlığında birincil anahtar kelimeyi içeren uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmak çığ etkisi ile sitenizin emin adımlarla büyümesine yardımcı olur.
Uzun kuyruklu anahtar kelimenin anatomisi şu şekilde,
- ayakkabı -> broad (en geniş kapsamlı) anahtar kelime
- erkek ayakkabı -> birincil anahtar kelime
- erkek spor ayakkabı -> orta kuyruklu anahtar kelime
- Adidas erkek spor ayakkabı -> uzun kuyruklu anahtar kelime
Anahtar kelimeler geniş kapsamdan dar kapsama gittikçe dönüşüm oranı artar, hacim düşer.
14. Başlıklarınızı Manuel Olarak Oluşturun (Küçük Siteler İçin)
Küçük çaplı siteler için SEO başlıklarının elle girilmesi, tek tek tıklama potansiyeli en yüksek ilgi çekici başlıkların oluşturulması tavsiyemdir.
Başlıkları manuel olarak oluşturmak elbette zaman alır fakat sitenizin toplam indeks sayısı 1000 ve altındaysa ya da en fazla 1000 kadar olmasını planlıyorsanız, neden tek tek uğraşarak en iyi organik trafiği almak için başlıklarınızı optimize etmeyesiniz?
WordPress Yoast ve RankMath gibi eklentiler otomatik olarak içerik başlığını SEO başlığı olarak ayarlıyor, bunu çok tavsiye etmiyorum çünkü,
H1 başlığınız çok daha uzun ve detaylı olmalı (bana göre) fakat SEO başlığında bir karakter sınırınız var buna uymak mecburiyetindesiniz.
Bir de H1 başlığına marka adı / site adı eklenen otomatik formüller mevcut bunları da pek önermiyorum çünkü başlıklarda kırpma oluşabilir o yüzden başlıkları manuel olarak düzenlemekte fayda var.
15. Büyük Ölçekli Siteler için Başlık Oluşturma
1 milyon indeksi olan bir web sitesi için elle tek tek SEO başlığı yazmak kesinlikle mümkün değil bunu kabul etmek gerek.
Mecburen bu tür devasa projeler için başlıkların belli bir formüle göre oluşturulması gerekiyor.
Hemen hemen tüm içerik yönetim sistemlerinde SEO eklentileri ya da modülleri kullanarak eklenen içerik , ürün, kategori ya da sayfalara özel başlık formülleri uygulanabilmektedir.
RankMath, Yoast, All in One SEO eklentileri WordPress altyapılı siteler için SEO başlıklarını otomatik olarak oluşturmamıza yardımcı olan harika eklentilerdir.
Joomla için Tag Meta kullanarak başlıkları otomatik oluşturabiliyorsunuz.
Magenta (e-ticaret scripti) bu işleri ek bir modüle gereksinim duymadan halledebilmenize olanak sağlıyor.
Toplu SEO Başlığı Oluşturmak için Formül Fikirleri
- Ürün Başlığı | Marka Adı (Çelik Termos | Stanley)
- Ürün Başlığı + Eyleme Çağrı | Marka Adı (Kamp Çadırı Satın Al | Decathlon)
- Kategori Başlığı | Marka Adı (Kadın Çanta Modelleri | Morhipo)
- İçerik Başlığı – Marka Adı (Dereotunun Faydaları – Hürriyet)
Bu formülasyonlar çoğaltılabilir. Burada esas olan yukarıda paylaştığım önemli püf noktaları da olabildiğince dikkate alacak şekilde güçlü bir formül oluşturmak.
16. Başlıkların Google Tarafından Yeniden Yazılması Problemi
Google uzunca bir süredir başlıkları yeniden yazıyor.. Bazı arkadaşların düşündüğü gibi yeni bir konu değil fakat son dönemde bu durumla daha sık karşılaşmaya başladık.
Google başlıkları bir kaç sebepten dolayı yeniden yazma yoluna gidiyor,
- HTML dökümanında Title elementinin hiç olmaması
- Web sitesinde tüm sayfaların SEO başlığının birbirinin aynı olması
- SEO başlıklarının yanıltıcı olması
- Başlıklarda anahtar kelime doldurma yapılması
- Başlığın sayfa içeriğini iyi temsil edememesi
Başlıkların yeniden yazılması elbette bir problem çünkü Google her zaman içeriğiniz için en iyi başlığı bulamayabilir bu yüzden yukarıdaki problemler varsa mutlaka başlıklarınızı düzeltin. çünkü bu tür sıkıntılar görülmediğinde genelde Google başlıklarınızı ayarladığınız gibi bırakıyor.
Bir tavsiye, Google başlıkları yeniden yazmak için içerikte yer alan H1 ve diğer alt düzey başlıklara bakıyor bunlardan en iyi şekilde içeriği temsil edeceğine inandığı başlığı seçerek Title olarak ayarlayabiliyor.
Bu yüzden içerikte özellikle H1 başlığınız kaliteli ve SEO başlığının yerini alacak kadar da güçlü olmalı.
Eğer içerikte hiç başlık yoksa Google içeriğin konusunu otomatik olarak algılayarak kendisi bir başlık oluşturacaktır.
17. Merak Uyandıran SEO Başlıkları Kullanın
İnsanlar merak uyandıran başlıklara tıklamayı sever bu yüzden başlıklarınızda ilgi çekerek bilginin ucunu göstermeli fakat devamını içeriğe saklamalısınız.
Merak uyandıran başlıklarda tıklama oranları sıradan başlıklara %900 lere kadar artabiliyor fakat burada en büyük sorun click-bait yapmamak yani gerçekten insanların ilgisini çekiyorsanız merak ettiklerine değecek ilgi duydukları şeyi onlara vermelisiniz.
Merak uyandıran başlık örnekleri:
- Dökülen Saçları Yeniden Çıkarmak Aslında Bu Kadar Basit (Şok Edici Gerçek)
- SEO ‘cuların Asla Bilmenizi İstemediği 5 Özel (İleri Düzey) Teknik
- 1000 Lira Sermaye ile Başladı 7 Ay Sonra Fabrikatör Oldu (Özel Haber)
- SEO Başlığınıza Bunları Ekleyerek Tıklama Oranlarını x17 Kat Kadar Artırın
- Ustasından Lezzetli Köftenin Sırrı (Görünce Çok Şaşıracaksınız)
SEO başlıklarınızı optimize etme konusunda aklınıza takılan tüm soruları yorum alanından sorabilirsiniz tüm sorulara tek tek cevap vermeye çalışacağım.