LSI Anahtar Kelimeler: 12 Maddede Semantik Arama Terimleri Nedir, Ne işe Yarar?
LSI anahtar kelimeler Google ve diğer arama motorlarının bir web sayfasının içeriğini en iyi şekilde anlayabilmesini sağlayan birbiri ile ilişkili terimlerdir.
Anahtar kelimeler SEO çalışmalarımızın tam merkezinde yer aldığından LSI dahil olmak üzere farklı anahtar kelime türlerini ve bu anahtar kelimelerin sürece katkısını öğrenmek çalışmalarımızın verimini artıracaktır.
Bu içerikte LSI anahtar kelimelerle ilgili tüm bilinmeyenleri ve vurucu etkiye sahip güçlü bir SEO kampanyasında nasıl bu tür anahtar kelimeleri kullanabileceğinize dair faydalı ipuçları bulacaksınız.
1. LSI Anahtar Kelime Nedir?
LSI , İngilizce “Latent Semantic Indexing” ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve “Gizli Anlamsal İndeksleme” anlamına gelir.
“Semantic” sözcüğü anlam ile ilgili manasına gelir, semantik olarak telaffuz edilir. SEO ile ilgili farklı kavramlardan söz ederken yeri geldikçe semantik kavramını tekrar ele alacağız.
Aslında LSI 1989 yılında patenti alınmış eski bir teknolojidir.
Bu teknoloji basitçe yapılandırılmamış bir metin içindeki kavram ve konseptleri matematiksel bir model kullanarak ayrıştırmaya ve bunlar arasındaki anlamsal ilişkileri bulmayı amaçlamaktadır.
LSI anahtar kelimeler anlamsal olarak birbiri ile ilişkili anahtar kelimelerdir. Bu anahtar kelimeleri aynı kümenin elemanları gibi de değerlendirebilirsiniz.
Tavsiye İçerik > Arama Niyeti Nedir? (7 Maddede Kullanıcı Arama Amacının SEO için Önemi)
2. LSI Anahtar Kelimelere Örnekler
Anlaşılması güç bir konu örneklere ihtiyaç duyar. LSI anahtar kelimelerle ilgili yukarıdaki açıklamalar çok net olsa da farklı senaryolar üzerinden verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılması adına gereklidir.
ÖRNEK 1 – oto kiralama
LSI anahtar kelime örnekleri: oto kiralama şirketleri, oto kiralama sözleşme, araba kiralama, rent a car, araç kiralama, araç kiralama şirketleri, filo kiralama, rent a car kasko, İstanbul araç kiralama, araç kiraya verme, aylık araç kiralama fiyatları, uzun dönem araç kiralama, oto kiralama vergi avantajı.. vb.
ÖRNEK 2 – ikinci el araba
LSI anahtar kelime örnekleri: ikinci el araba fiyatları, ikinci el araba sahibinden, ikinci el araba kredisi, en ucuz ikinci el araba, en ucuz sıfır araç, ikinci el araç, ikinci el binek otomobil, ikinci el fiyatları, ikinci el clio, ikinci el piyasası, sahibinden ikinci el binek araba, ikinci elde fiyatlar ne durumda.. vb.
Örnekler bize bu tür anahtar kelimelerin temel mantığını anlatmak için yeterlidir diye düşünüyorum.
Hedef anahtar kelimemizle anlam ilişkisi olan tüm anahtar kelimeleri LSI anahtar kelimeler kümesinin bir elemanı olarak düşünebiliriz bu konuda 2 + 2 = 4 eder şeklinde net bir matematiksel formül yok.
3. Google LSI Yerine Farklı Bir Teknoloji mi Kullanıyor?
Google arama motoru eski bir teknoloji olan Latent Semantic Indexing (gizli anlamsal indeksleme) yerine farklı ve çok daha gelişmiş bir teknolojiden yararlanıyor.
Google ‘dan John Mueller kısa bir süre önce Twitter üzerinden bir kullanıcıya verdiği cevapta LSI keywords diye bir şeyin olmadığını, bunun aksini iddia edenlerin de yanıldığına dair bir paylaşımda bulundu.
(Hocam madem LSI anahtar kelimeler yok bir saattir ne anlatıyorsun diyorsanız aceleci olmayın açıklayacağım..)
Bu açıklamanın temel nedeni şu Google LSI yani gizli anlamsal indeksleme yerine çok daha gelişmiş , sözcükler arasındaki anlamsal ilişkileri devasa boyutta ele alan ve analiz eden daha gelişmiş bir teknoloji kullanıyor.
Google ‘ın kullanmış olduğu bu yeni teknoloji RankBrain algoritması ile birlikte çalışıyor ve içeriğin / sayfanın konusunu anlamak için anahtar terimler arasındaki anlamsal ilişkileri çözmede son derece başarılı.
Google eski bir teknoloji olan LSI teknolojisini hiç kullanmadı. LSI zaten web ölçeğinde kullanılacak şekilde geliştirilmedi ve bu tür devasa ölçekli kullanım için de pratik değil.
4. LSI yerine Semantik İlişkili Anahtar Kelimeler
Temelde LSI ile kast edilen anlamsal olarak ilişkili anahtar kelimelerdir. Google birbiriyle anlamsal olarak ilişkili anahtar kavramları kullanarak konuyu daha iyi anlamaya çalışır.
Tıpkı site içi linklemede anchor textleri sayfa içeriğini anlamaya yönelik bir sinyal olarak kullandığı gibi..
Bu nedenle esas olan bizim LSI anahtar kelime ile anlatmaya çalıştığımız şey.. yani, semantik (anlamsal) ilişkili anahtar kelimeler.
Bu anahtar kelimeler tipik olarak birincil anahtar kelimelerin,
- eş anlamlısı olabilir
- yakın anlamlısı olabilir
- uzaktan anlam ilişkisine sahip olabilir
Örneğin; oto kiralama ve araç kiralama eş anlamlı anahtar kelimelerdir. Fakat oto kiralama ile filo kiralama yakın anlamlı anahtar kelimelerdir.
Anahtar kelimelerde her düzeyden anlam ilişkisi bir bütün olarak ele alındığında semantik anahtar kelimelerin içerikteki anlamı ve fonksiyonu çok daha iyi anlaşılabilecektir.
Tavsiye İçerik > Anahtar Kelime Doldurma Hatasına Karşı Sitenizi ve İçeriklerinizi Korumak Amacıyla Hemen Uygulayabileceğiniz 11 Etkili Adım
5. LSI (Semantik) Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?
Aslında semantik anahtar kelimeleri bulmak için ücretli ya da özel bir araç kullanmanıza gerek yok bir kaç güzel semantik anahtar kelime bulma yöntemini paylaşmak istiyorum.
A) Google Otomatik Tamamlama Özelliğinden Yararlanarak Semantik Anahtar Kelime Bulma
Google SERP özelliklerinden otomatik tamamlama ve ilgili arama kutusunu kullanarak oldukça güzel LSI keywords bulmanız mümkün.
Şunu not etmeden geçemeyeceğim, Google otomatik tamamlama bize birincil anahtar kelimenin uzun kuyruklu varyantlarını verir ki bunlar da esasen anlamsal ilişki bakımından değerlendirildiğinde LSI anahtar kelimelerdir.
B) Google İlgili Aramalar Kutusunu Kullanarak Semantik Anahtar Kelimeler Bulma
İlgili aramalar kutusu semantik anahtar kelimeler bulma konusunda adeta bir maden gibidir. Bu kısımda işimize yarayabilecek pek çok semantik anahtar kelime bulabiliriz.
C) Google ADS Keyword Planner ile LSI Anahtar Kelimeler Bulmak
LSI anahtar kelimeleri bulmanın bir diğer ücretsiz yolu Google Ads Keyword Planner aracını kullanmaktır.
Bunun için bir Google Ads hesabınız olması yeterli. Sırasıyla aşağıdaki adımları takip ederek tonlarca semantik anahtar kelimeye ulaşabilirsiniz.
Google Ads hesabınıza giriş yapın üstte yer alan ingiliz anahtarı sembolüne tıklayın. Planlama sekmesinin hemen altında yer alan “Anahtar Kelime Planlayıcı” bağlantısına tıklayın.
Açılan sayfada “Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin” kutusuna tıklayın.
Şimdi açılan sayfada bir tohum anahtar kelime girmeniz gerek.
Örnek olması amacıyla tohum anahtar kelime olarak çanta sözcüğünü girdim ve alt kısımdaki sonuçları göster butonuna bastım ve tohum anahtar kelimemle ilgili semantik anahtar kelimelere ulaşabileceğim bir liste belirdi.
Bu listeden içeriğimde ya da eğer bir e-ticaret sitem varsa kategorilerim, alt kategori veya ürün sayfalarım için kullanabileceğim semantik anahtar kelimeler seçebilirim.
D) LSI Graph Aracını Kullanarak Semantik Anahtar Kelimeler Bulmak
LSI graph aracı freemium bir semantik anahtar kelime bulma aracı. Temelde Google Ads Keyword planner aracı ile bulabileceğiniz anahtar kelimeler esasen.
Fakat LSI graph bir kaç kaynaktan bu anahtar kelimeleri derleyerek tek bir yerden ulaşabilmenize olanak sağlıyor.
LSI Graph üzerinde arama kısmına bir tohum anahtar kelime yazarak enter tuşuna basın. Bir sonraki sayfada işinize yarayabilecek pek çok semantik anahtar kelime listeleyecektir.
6. Semantik (LSI) Anahtar Kelimelerin Doğal Kullanımı
İçerikleri zenginleştirmek ve aşırı optimizasyonun neden olabileceği sıkıntılı süreçlerden sitemizi korumak adına mutlaka LSI anahtar kelimelerden yararlanmalıyız.
Aynı anahtar kelimenin tekrar tekrar kullanımı diğer ifadeyle anahtar kelime yerleştirme hatası Aşırı SEO (aşırı optimizasyon) gibi baş belası bir problem yaşamanıza neden olur.
Aşırı optimizasyondan kaçınmanın en etkili yöntemlerinden biri içerikte, ürün ve kategori açıklamalarınızda tekrar tekrar birincil anahtar kelimenizi kullanmak yerine semantik anahtar kelimelerden yararlanmaktır.
Örneğin, bir sayfada hedef anahtar kelimemiz SEO olsun, sürekli bu anahtar kelimeyi tekrar etmek yerine arama motoru optimizasyonu, On Page SEO, site dışı SEO, site içi SEO gibi anlamsal olarak ilişkili kavramlardan söz etmek ve bu kavramlarla ilgili faydalı açıklamalara yer vermek SEO açısından çok daha başarılı bir içerik ortaya koymamıza yardımcı olacaktır.
7. Semantik SEO Kavramı ve Semantik (LSI) Anahtar Kelimeler
Bir zamanlar Google ilgili sayfadaki anahtar kelime yoğunluğuna bakarak sayfaları sıralıyordu.
Manipülasyona çok açık olan bu yaklaşım, günümüzde geçerliliğini tamamen yitirmiş durumda çünkü artık Google çok daha zeki bir algoritmaya sahip.
Anahtar kelime yoğunluğunu kullanmak yerine sayfanın konusunu anlamaya odaklanan Google bunun için sayfa başlığı, içerik başlığı, görsellerin ALT etiketleri, site içi link verilen sayfalar ve sayfada birbiri ile çeşitli düzeyde anlamsal ilişkisi olan semantik anahtar kelimelerden yararlanıyor.
Bir başka ifadeyle,
Google için temel olan sayfanın konusudur bunu anlayabilmek için birbirini anlamsal yönden tamamlayan anahtar kelimelerden yararlanmaktadır.
İçeriklerinizde, sayfa ve kategorilerinizde LSI anahtar kelimeler kullanmak Google ‘a içeriğinizin konusunu çok daha iyi anlaması için yardımcı olur.
İçerik konusunun daha iyi anlaşılması emin olun hem birincil anahtar kelimenizde hem de ilgili anahtar kelimelerde çok daha iyi bir sıralama almak demektir.
8. Teknik Olarak LSI Anahtar Kelimeler Kavramı Yanlış Kullanılmaktadır
Yukarıda 4.başlıkta ayrıntılı açıkladığım gibi temelde en azından Google arama motoru için LSI anahtar kelime diye bir şey yoktur.
Bu kavram hatalı kullanılmaktadır. Esasen LSI yerine birincil anahtar kelimenizle ilgili anlamsal olarak ilişkili anahtar kelimeler olarak ifade etmek çok daha doğru olacaktır.
Kavramsal olarak kullanım hatalı olsa da teknik olarak semantik anahtar kelimelerin içerikte kullanımı sayfalarımızın SEO su için roketleyici bir güce sahiptir.
9. Eş Anlamlı Anahtar Kelimeler ve LSI
Bazı arkadaşlar eş anlamlı anahtar kelimelerin LSI (semantik) olmadığını dolayısıyla farklı ele alınması gerektiğini düşünüyor.
Kesinlikle aynı kanaatte değilim çünkü burada esas olan bu anahtar kelimeleri kullanarak
- Google ‘ın içerik konusunu çok daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz
- Aşırı birincil anahtar kelime kullanımı nedeniyle sitenin aşırı SEO cezası almasını engelleyebilirsiniz.
Eş anlamlı anahtar kelimelerin kullanımı da Google ‘ın sayfanın konusunu çok daha kolay ve net bir şekilde anlamasını sağlayacağından bu anahtar kelimeleri LSI (ya da semantik) kelimeler olarak kabul etmemizde hiç bir mahsur yoktur.
Esasen anahtar kelimelerin birbirine benzerlik düzeyi açısından değerlendirirsek eş anlamlı kelimelerin benzerlik düzeyi %100 , derecesine göre yakın anlamlı ve ilişkili anahtar kelimelerin benzerlik oranı da görece olarak değişecektir.
10. Google SERP Üzerinde LSI (Semantik) Anahtar Kelimeler
Daha önce dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama Google ‘da bir anahtar kelimeyi arattığınızda ilgili arama terimi SERP üzerinde listelenen sonuçların meta açıklamalarında koyulaştırılarak vurgulanır.
Hemen bir arama gerçekleştirerek bu durumu göstereyim,
Bu özelliği bilenlerin muhtemelen bilmediği ise Google ‘ın sadece araması gerçekleştirilen anahtar kelimeyi değil, ilgili anahtar kelimeleri de vurgulaması.
Şimdi de şu örneğe bir bakın..
11. LSI Anahtar Kelimeleri İçeriğinize Doğru Şekilde Yayın
Bu anahtar kelimelerden en iyi şekilde istifade etmek ve çok iyi organik trafik alabilmek için yapmanız gereken içeriğinize homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktır.
Semantik (LSI) anahtar kelimelere
- H1 düzey başlığınızda
- H2 düzey başlığınızda
- H3, H4, H5, H6 (bu alt başlıklar gerekliyse ve kullanıyorsanız tabi)
- İçerikte birincil anahtar kelimenin aşırı kullanıldığını düşündüğünüz noktalarda
yer verebilirsiniz.
Bu anahtar kelimeler üzerinden de organik trafik alacağınızı unutmayın.
12. Anahtar Kelime Yamyamlaşması ve Semantik Anahtar Kelimeler
Anahtar kelime yamyamlaşması tipik olarak aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden çok içerik / sayfa oluşturmaktan kaynaklı bir problemdir.
Anahtar kelime yamyamlaşması nedeniyle sıralama aldığınız anahtar kelimede sıralama aldığınız sayfalar sürekli değişebileceğinden bu durum sıralamalarda dalgalanmalar yaşanmasına neden olur.
Benzer durum sadece aynı anahtar kelimelerin kullanımıyla değil semantik anahtar kelimelerin kullanımıyla da gerçekleşebilir.
Örneğin bir sayfayı SEO anahtar kelimesi için optimize etmişseniz ayrı bir sayfayı Arama Motoru Optimizasyonu için optimize etmemelisiniz.
SEO ve Arama Motoru Optimizasyonu birbiri yerine kullanılabilen (eş anlamlı) arama terimleridir.
Yukarıda pc tamiri ve bilgisayar tamiri anahtar kelimeleri örneğinde Google bu anahtar kelimelerin aynı anlama geldiğini bildiği için aynı anahtar kelimeyi iki farklı sayfa için optimize etmiş olursunuz, bu hataya düşmeyin.
Semantik olarak özellikle eş ve yakın anlamlı anahtar kelimeler için farklı içerikler üretmeye hem gerek yoktur hem de bunlar sitenizin SEO suna zarar verir.
Ne demek istediğimi daha iyi anlayabilmeniz açısından bir örnek daha vermek istiyorum.
Hedef anahtar kelimemiz “Site içi SEO” olsun.
Bu anahtar kelime ile eş ya da yakın anlamlı anahtar kelimeler olan “Sayfa Optimizasyonu, iç SEO, On Page SEO, Sayfa Düzeyinde SEO” gibi anahtar kelimeler için de ayrı içerikler oluşturarak bunlar için optimizasyon yapmak anahtar kelime yamyamlaşması sorununa neden olur, sıralamalar dalgalanır ve düşer.
Dahası birbirine çok benzer terimler için ayrı içerikler oluşturmak Semantik SEO mantığına aykırıdır. Semantik SEO ‘da esas olan konudur, anahtar kelimeler değil. Google genel anlamda içeriğin konusuna odaklanır ve topik derinliğini esas alır.
Bu yüzden yakın ve eş anlamlı anahtar kelimeler için ayrı ayrı içerikler oluşturarak bunları optimize etmeye çalışmak yerine tek bir içerik çatısı altında bunları bir araya getirmeye çalışın.
Değerli dostlar bir içeriğin daha sonuna geldik lütfen bu konuyla ilgili sorularınızı yorum kısmından sorun. Tüm sorularınıza tek tek cevap vereceğimden şüpheniz olmasın.
Bir sonraki yazıma kadar sevgiyle kalın 😉